Lekker en verantwoord barbecuen: kipspiesjes, shaslicks en tabouleh

Voor een feestelijke barbecue hoeft u heus geen kilo's vlees te bereiden. Lekker barbecuen kan namelijk ook op een manier die prima past in een verantwoord eetpatroon. Met deze recepten, bijvoorbeeld. En als u er nog een groene salade bij maakt, is uw maaltijd nog gezonder!

Zomerse bbq met vrienden met een mooie ondergaande zon

Boterzachte kipspiesjes

Omdat de kip enkele uren in yoghurt is gemarineerd, wordt het vlees boterzacht. Het zuur van de yoghurt breekt de vezels namelijk af, waardoor de spiesjes heerlijk mals zijn!

Ingrediënten voor 4 spiesjes:
Satéstokjes
200 gram duurzame kipfilet
1 deciliter volle yoghurt
Olijfolie
Zout
Peper
Paprikapoeder

Werkwijze:
Snijd de kipfilet in blokjes en bestrooi deze rijkelijk met paprikapoeder. Voeg naar smaak zout en peper toe. Sprenkel wat olijfolie over de kip en meng. Voeg tenslotte de yoghurt toe en roer goed door, zodat elk blokje een wit jasje heeft. Laat 3 tot 4 uur marineren in de koelkast.

Haal de kip zeker een uur voor gebruik uit de koelkast en rijg de blokjes op de satéstokjes. Grill ze bij voorkeur op de plaat van de barbecue. Keer niet te snel maar geef de yoghurt de tijd om een mooi bruin korstje te vormen. Serveer met een sausje naar keuze. Of eet ze gewoon zo!

Shaslicks

Een klassieker die het bij elke barbecue goed doet. En zelf maken is veel leuker -en vaak lekkerder- dan kant-en-klaar kopen.

Ingrediënten voor 4 spiesjes:
Satéstokjes
150 gram duurzame magere varkenslappen
1 teen knoflook
1 kleine ui
1 groene of rode paprika
Olijfolie
Zout
Peper
Tijm

Werkwijze:
Snijd de varkenslappen in blokjes en bestrooi ze met zout en peper. Voeg een scheut olijfolie plus flink wat verse of gedroogde tijm toe en meng. Kneus de knoflook en voeg ook deze toe. Dek af en laat 2-4 uur marineren in de koelkast.

Haal het vlees tenminste een uur voor gebruik uit de koelkast. Pel de rokken van de ui en snijd deze in stukjes van ± 1 x 1 centimeter. Snijd de paprika in stukjes van dezelfde grootte. Rijg vlees, ui en paprika om en om op satéstokjes. Grill de shaslicks bij voorkeur op het rooster van de barbecue. Lekker met een pittige barbecue- of shaslicksaus!

Tabouleh (couscoussalade)

Er zijn oneindig veel recepten voor tabouleh. Deze frisse variant is heerlijk bij de barbecue.

Ingrediënten voor 4 personen:
300 gram couscous
Zout naar smaak
100 gram kleine roma- of cherrytomaatjes
100 gram groene olijven
100 gram zilveruitjes
bosje peterselie
± 10 muntblaadjes
1 citroen
Olijfolie

Werkwijze:
Doe de couscous met het zout in een kom en schenk er zoveel kokend water op dat de korrels net onder staan. Dek af en laat plusminus vijf minuten wellen. Roer de couscous daarna los en laat afkoelen.

Ontpit de olijven en snij ze in kleine stukjes. Snij ook de tomaatjes, de zilveruitjes en de munt. Hak de peterselie zeer fijn. Pers de citroen uit. Meng alles met de couscous en voeg ook een scheut olijfolie toe. Laat de smaken tenminste een uur intrekken.

Eet smakelijk!

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag