Belastingvrije schenking eigen woning verdwijnt

Wie nog een belastingvrije schenking van ruim € 100.000 wil doen, moet opschieten. De zogenoemde jubelton wordt volgend jaar namelijk verlaagd en verdwijnt het jaar daarop helemaal.

Symbool van een huis en familie met op de achtergrond eurobiljetten
Nieuws
Datum: 09-06-2022

Wie tussen de achttien en veertig jaar is, kan nu nog een belastingvrije schenking voor de eigen woning krijgen van € 106.671. Op verzoek van de Tweede Kamer heeft het kabinet onderzocht hoe snel deze vrijstelling kan worden afgeschaft of verlaagd.

Eerst verlaging

Volgens het kabinet is het niet mogelijk om de jubelton per direct af te schaffen. Daarom is er in 2023 eerst sprake van een verlaging. In 2024 verdwijnt de regeling dan definitief. Het verlagen van de schenkingsvrijstelling wordt opgenomen in het Belastingplan 2023 en levert €7 miljoen per jaar op.

Of-of

Naast de vrijstelling eigen woning bestaat er voor ouders trouwens al langer de mogelijkheid om hun kinderen eenmalig een bedrag van €27.231 belastingvrij te schenken. Het kind mag dit geld vrij besteden. In 2023 wordt de vrijstelling eigen woning naar ditzelfde bedrag verlaagd. Ouders kunnen dit bedrag óf schenken voor de eigen woning óf voor vrije besteding. Allebeide kan dus niet.

Ongelijkheid

Dat de belastingvrijstelling verdwijnt, was al vastgelegd in het coalitieakkoord tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Veel politici zijn al langer van mening dat de regeling de ongelijkheid vergroot. Jonge kopers met rijke ouders zouden daardoor meer kansen op de woningmarkt hebben.

Meer informatie

Heeft u een vraag naar aanleiding van dit bericht? Overweegt u om te schenken en wilt u daar eens over praten met een financieel specialist? Of wilt u meer weten over de mogelijkheden voor starters op de woningmarkt? Neem dan gerust even contact met ons op. We helpen u graag verder.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag