Hypotheekverstrekkers verhogen massaal de hypotheekrente

Nadat de Europese Centrale Bank (ECB) heeft aangekondigd de rente in juli en september te verhogen, hebben vrijwel alle Nederlandse hypotheekverstrekkers direct hun hypotheekrentes aangepast. Daardoor is die in sommige gevallen wel drie keer zo hoog als in het najaar van 2021.

Huizen op muntgeld van laag naar hoog
Nieuws
Datum: 22-06-2022

Gemiddeld ging het om een stijging van ongeveer 0,3%. Maar afhankelijk van de aanbieder en de looptijd zijn er ook uitschieters naar 0,6% en zelfs 0,7%. Daardoor kwam de gemiddelde hypotheekrente halverwege juni uit op meer dan 3,5%. Een enorm verschil met negen maanden geleden!

Uitschieters naar 4%

Een berekening van onderzoeksbureau MoneyView laat min of meer hetzelfde zien. Voor een gemiddelde annuïteitenhypotheek met Nationale Hypotheekgarantie en een rentevaste periode van tien jaar bedraagt de hypotheekrente nu zo’n 3,4%, met uitschieters tot 4%, aldus de onderzoekers. Voor de rentestijging begon, betaalden huiseigenaren voor een dergelijke hypotheek gemiddeld nog 1,1% rente.

Tegenvallende inflatiecijfers

Er heerst al langer onrust op de financiële markten. Niet alleen in Europa, ook in de Verenigde Staten. Zo heeft ook de Fed, de centrale bank van de VS, onlangs de rente aangepast. Als gevolg van de tegenvallende inflatiecijfers was die stijging hoger dan analisten hadden verwacht. 

Afkoeling

De forse stijging van de hypotheekrente zal naar verwachting de afkoeling van de woningmarkt bevorderen. Tegelijkertijd blijft Nederland kampen met een groot te kort aan woningen. Daardoor is het lastig om te voorspellen wat op korte termijn het effect is op de huizenprijzen.

Meer informatie

Heeft u een vraag over dit artikel of over een lopende of nieuwe hypotheek? Stel deze dan gerust! We staan u graag met raad en daad terzijde.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag